Pyhän Annan kirkko

Pyhän Annan kirkko

Oikotie 6, 86800 Pyhäsalmi

Pyhäsalmeen rakennettujen uusien toimitilojen käyttöönottojuhlassa syksyllä 1967 piispa Olavi Kares vihki seurakuntasalin kirkoksi. Uusi kirkko- ja seurakuntasali toimi monitoimitilana aina vuoden 1994 remonttiin asti. Sen jälkeen se erotettiin pelkästään kirkkokäyttöön. Samalla hankittiin uudet 32-äänikertaiset digitaaliset kirkkourut. Istumapaikkoja on 250+100.

Käyttöönoton toimitti 30.10.1994 lääninrovasti Martti Kaukola. Talvikauden jumalanpalvelukset on pidetty Pyhäsalmessa 1980-luvun alusta lähtien. Remontin yhteydessä vähän hallimaiseen mutta hyvän akustiikan omaavaan tilaan saatiin kirkkotilan tunnelma lisäämällä valoisuutta ja lämpöisyyttä. Kirkkotekstiilien suunnittelija Päikki Priha ehdottikin kirkon nimeksi ”valon kirkko”.

Kirkkotilan ja -tekstiilien värien sommittelussa on huomioitu ennen kaikkea vaaleus, jota sävyttää taivaallinen sinisyys. Taivaallista viestiä kertovat sininen erkkeri-ikkuna alttaritaulun paikalla, sininen tähtikatto alttarin yläpuolella ja tuolien sininen tähtikangas. Alttariosan suunnittelussa on otettu huomioon uudistuvan jumalanpalveluselämän mukaisesti pelkistetty alttaripöytä.

Saarnatuoli, lukupulpetti, kastepöytä, urut ja kuorokoroke alttarin edessä viestittävät kastettujen kristittyjen yhdessä toimittamasta Jumalan kansan juhlasta.

Teksti on julkaistu aikaisemmin teoksessa Kala- ja Pyhäjokilaakson kirkot. Ylivieska, 1995.

Tapahtumat

su 28.4. klo 10.00

Oikotie 6, 86800 Pyhäsalmi

Messu

4. sunnuntai pääsiäisestä
su 12.5. klo 15.00 -16.30

Oikotie 6, 86800 Pyhäsalmi

Äitienpäivän kahvikonsertti "Onneni kukkii kuin omenapuut"

Oskar Merikannon rakastetuimpia yksinlauluja ja duettoja. Anna-Mari Linna, sopraano Ari Honkanen, baritoni Antti Karjalainen, piano